Camping Mazury w Tumianach położony na półwyspie. Z trzech stron otoczony jeziorem Pisz oraz pięknymi lasami, to perła na mapie karawaningowych przystanków. Spacerując po terenach zielonych nigdy nie będzie nudno. Dojrzałe dzikie owoce do degustacji, od stokrotek na łące po soczyste jagody prosto z lasu. Dlatego ważne jest, aby uczyć dzieci, skąd pochodzi ich jedzenie. Wycieczki w teren i pielęgnacja ogrodu to doskonałe okazje, aby to osiągnąć. Wtedy maluchy mogą samodzielnie wybierać i smakować owoce leśne i dzikie zioła, będąc jednocześnie pod baczną obserwacją rodziców. W tym artykule dowiecie się jak rozpoznać trujące rośliny oraz poznacie ważne informacje na temat dzikich jadalnych ziół. Podajemy również kilka smacznych potraw z owoców dzikich krzewów, które można przygotować podczas pobytu na campingu.
Spis treści:
- Dzikie zioła i owoce leśne poznasz je wszystkie na campingu na Mazurach.
- Jakie dzikie rośliny można zbierać z dziećmi na campingu Mazury?
- Rośliny trujące w Polsce
- Używanie dzikich ziół w kuchni do tworzenia smacznych dań na Campingu
- Składniki syropu z mniszka lekarskiego.
- Przepis na sałatkę ze stokrotek.
- Lemoniada z podagry i bluszczu jest pyszna.
- Podsumowanie camping na Mazurach przysmaki regionu.
Dzikie zioła i owoce leśne poznasz je wszystkie na campingu na Mazurach.
Wizyty na świeżym powietrzu mazurskiego campingu Tumiany są ucztą dla zmysłów. Dzieci mogą swobodnie bawić się i ćwiczyć na łonie natury, a także rozwijają swoją zdolność do rozpoznawania szerokiego zakresu sygnałów z otoczenia. Musisz polegać na swoich zmysłach, zwłaszcza jeśli chcesz zbierać z dziećmi grzyby, owoce leśne lub dzikie rośliny. Co to za roślina lub grzyb? Jaki zapach mają kwiaty lub liście? Jak się czują, gdy się ich dotyka? Po każdej z tych cech możesz rozpoznać, z jakim gatunkiem masz do czynienia.
Zebraliśmy kilka wskazówek dotyczących bezpieczeństwa i pomysłów, dzięki którym zbieranie dzikich roślin jadalnych i owoców będzie przyjemne:
- Poinformuj uczestników poniżej 18 roku życia, że zbieranie dzikich roślin jadalnych, grzybów i owoców leśnych jest właściwe tylko wtedy, gdy w pobliżu jest osoba dorosła. Nic nie powinno być wybierane przez dziecko bez nadzoru.
- Przypomnij im, aby dokładnie umyły swoje jedzenie przed spożyciem. Znalezienie smakołyku może być ekscytujące, ale należy pamiętać, że na grzybach, owocach leśnych i roślinach leśnych zwierzęta również oddają kał, więc istnieje duże niebezpieczeństwo złapania chorób odzwierzęcych, takich jak tasiemiec.
- Zbieraj produkty z dala od pól i głównych dróg. W ten sposób nie będą one miały żadnych zanieczyszczeń.
- W razie wątpliwości zidentyfikuj je za pomocą atlasu roślin lub specjalistycznego oprogramowania w aplikacjach na telefony.
- Lepiej zostawić je w spokoju, jeśli nie jesteś pewien, jaka roślina lub grzyb tam się znajduje.
- Powoli zbieraj owoce i liście młodych roślin, zwracając szczególną uwagę na każdą z nich.
- Podczas zbierania posortuj swoje odkrycia.
- Rośliny i zioła, które są chronione, nie mogą być zabierane. Podobnie zabronione jest zbieranie roślin z parków narodowych i rezerwatów przyrody.
- Po wyjściu z lasu należy prawidłowo umyć ręce.
- Do czyszczenia znalezionych jadalnych dzikich roślin i owoców leśnych należy używać roztworu soli, wody i octu. Ten organiczny, nietoksyczny środek czyszczący dezynfekuje i pozbywa się wszelkich zanieczyszczeń. Sprawdź, czy Twoje odkrycia są bezpieczne do spożycia, poddając je jeszcze jednej inspekcji.
Jakie dzikie rośliny można zbierać z dziećmi na campingu Mazury?
Camping Tumiany na Mazurach opracował listę najpopularniejszych dzikich roślin jadalnych, których można szukać podczas pobytu na łonie natury z dziećmi:
- Babka zwyczajna
- Czarny bez
- Czosnaczek pospolity
- Czosnek niedźwiedzi
- Jagody
- Jeżyny
- Kwiaty brzozy
- Kwiaty lipy
- Mniszek lekarski
- Pędy świerkowe
- Pokrzywy
- Poziomka
- Przytulia wonna
- Stokrotki
- Żurawina.
Zbieracze często ignorują niektóre z tych roślin, ponieważ są one uważane za chwasty. Jednak wspaniałe dzikie zioła, które mogą urozmaicić twoją kuchnię, obejmują :
- stokrotki, mniszki lekarskie, babki lancetowate, babki zwyczajne oraz pokrzywy.
Rośliny trujące w Polsce
W przyrodzie występują zarówno jadalne owoce leśne i grzyby, jak i gatunki trujące. Pełnią one istotne role w naszej ekologii. Trujące rośliny mogą kwitnąć nie tylko w lasach i na łąkach, ale niektóre z nich kwitną nawet w naszych ogrodach. Dzieci powinny więc być uczone, jak rozpoznawać najbardziej typowe niebezpieczne rośliny.
Kiedy dzieci bawią się na zewnątrz, zawsze należy je obserwować, ponieważ często mogą mieć problemy z odróżnieniem jednej rośliny od drugiej. Uczulanie dzieci na to, które rośliny są szkodliwe można rozpocząć już w przedszkolu, najlepiej na realistycznym przykładzie, który będą widziały z rodzicami na wakacjach na polu kempingowym. Dodatkowo należy podkreślić, że dzieci nigdy nie powinny wybierać roślin i owoców na własną rękę. Zawsze należy mieć przy sobie osobę dorosłą, która upewni się, że są one jadalne.
Nie każda roślina jest śmiertelna, począwszy od liści aż do korzeni. Niektóre owoce, nasiona lub płyny są toksyczne. Ziemniak jest największą ilustracją takiej rośliny. Bulwy tych roślin są pyszne po ugotowaniu, ale kawałki ziemniaków, które wystają z ziemi i są spożywane na surowo są niebezpieczne.
Poniżej przedstawiamy listę najbardziej typowych roślin toksycznych, które można spotkać w polskich lasach i ogrodach.
Rośliny silnie trujące:
- Lulek czarny
- Tojad
- Zimowit jesienny
- Starzec jakubek
- Szczwół plamisty
- Wawrzynek wilczełyko
- Bieluń
- Pokrzyk wilcza jagoda
Rośliny trujące:
- Obrazek plamisty i włoski
- Ciemiernik biały
- Bluszcz
- Cis
- Naparstnica purpurowa
- Złotokap
- Blekot pospolity
- Ziemniak (części wystające ponad ziemię, surowa bulwa)
- Laurowiśnia wschodnia
- Żywotnik
- Ligustr
- Konwalia majowa
- Psianka
- Oleander pospolity
- Trzmielina pospolita
- Barszcz sosnowskiego i Montegazziego
- Ostrokrzew
- Bez hebd (owoce rosną w górę).
Rośliny lekko trujące:
- Ognik
- Śnieguliczka
- Kasztanowiec pospolity
- Wiciokrzew czarny i czerwony
- Jarzębina
__________
Pamiętaj.
Wiele toksycznych roślin w zaskakujący sposób przypomina swoje pyszne odpowiedniki, przez co łatwo je pomieszać. Dlatego zwracaj baczną uwagę na rośliny, które wybierasz. Więcej porad dotyczących bezpieczeństwa oraz najważniejsze numery telefonów znajdziesz w naszym artykule „Bezpieczna praca w ogrodzie”.
__________
Używanie dzikich ziół w kuchni do tworzenia smacznych dań na Campingu
Jeśli przyniosłeś koszyk pełen leśnych ziół, możesz przygotować smaczne posiłki. Dzieci będą lepiej rozumiały, skąd pochodzi jedzenie i jak je przygotować. Poniżej przedstawiono trzy przepisy z pysznymi dziko rosnącymi jadalnymi ziołami.
Syrop z mniszka lekarskiego z cukrem dla małych łakomczuchów.
Syrop z mniszka jest pyszny i szczególnie smaczny dla dzieci. Możesz go użyć jako słodzika do herbaty lub zastąpić miód na kanapce. Mniszek lekarski i mlecz to nie to samo. Kwiat mniszka ma jedną, własną, nierozgałęzioną łodygę. Wszystkie liście i kwiaty mniszka wyrastają z koncentrycznej rozety. Liście są głęboko wycięte i nie drażnią w dotyku. Mlecz polny wygląda inaczej. Z jednej łodygi wyrasta wiele kwiatów.
Składniki syropu z mniszka lekarskiego:
- trzy do czterech garści mniszka lekarskiego
- woda w ilości 750 ml
- Cukier, 750 g
- 1 cytryna.
Usuń osobno kwiatostan i płatki kwiatów. Po umyciu zalej je 750 mililitrami wrzącej wody. Daj wodzie dzień, aby wchłonęła smak kwiatów. Po tym czasie przecedzić sok do rondla za pomocą ręcznika. Dodaj sok z jednej cytryny i 750 gramów cukru. Zagotować, a następnie przelać do słoików lub butelek.
Przepis na sałatkę ze stokrotek:
Rozpoznawanie stokrotek to umiejętność, którą posiadają nawet małe maluchy. Choć stokrotki bywają postrzegane jako chwasty, można je również skutecznie wykorzystać w kuchni. Ten przepis na sałatkę pokaże Ci jak.
Składniki sałatki ze stokrotek:
- kilka kwiatów stokrotki
- kilka liści mniszka lekarskiego
- trzy garście liści sałaty
- 5 rzodkiewek
- ogórek zielony przekrojony na pół
- 50g sera
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- Pieprz i sól.
Stokrotki, sałatę, rzodkiewki i ogórek należy umyć i osuszyć. Ogórek i rzodkiewki pokroić w plasterki. Następnie połączyć wszystko w misce. Posiekaj lub zetrzyj na tarce ser. W małej misce połącz dwie łyżeczki octu balsamicznego, dwie łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Na wymieszaną sałatkę, skropić ten wyborny dressing.
Lemoniada z podagry i bluszczu jest pyszna.
Smaczną lemoniadę można zrobić łącząc wiele dzikich roślin jadalnych z wodą. Najprzyjemniejsze jest to, że można w ten sposób wykorzystać niecodzienne zioła, takie jak bluszczyk kurdybanek i podagrycznik.
Lemoniada ziołowa z dzikich roślin jadalnych:
- kilka podagryczników
- kilka kwiatów bluszczyka kurdybanka
- butelka wody mineralnej
- 150g cukru
- odrobina imbiru
- Bio cytryny o wadze 150 g, czyli mniej więcej 1,5 cytryny.
Cytryny należy dobrze umyć przed obraniem skórki i wydobyciem soku. Imbir po obraniu pokroić w plasterki. Weź mały rondel, dodaj sok z cytryny, a następnie dodaj plastry imbiru i resztki kawałków cytryny. Należy dodać 150 gramów cukru i 250 mililitrów wody. Wymagane jest 15 minut gotowania na średnim ogniu. Liście podagrycznika i bluszczyka kurdybanka należy w międzyczasie oczyścić i umieścić w pojemniku. Na koniec należy wlać syrop do pojemnika z ziołami po przecedzeniu go przez sito. Aby zioła mogły rozwinąć swój smak, należy pozostawić go w butelce z ziołami na noc. Następnego dnia wymieszać z wodą w preferowanych ilościach. Resztki należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętej butelce.
__________
Pamiętaj…
Lepiej używać świeżych ziół, ponieważ masz pewność, że są najzdrowsze i najsmaczniejsze.
__________
Podsumowanie camping na Mazurach przysmaki regionu.
Wycieczki przyrodnicze to nie tylko oglądanie niesamowitych krajobrazów, to także zbieranie jak największej ilości pysznych przysmaków. W lasach i na łąkach jest mnóstwo pysznych owoców, grzybów i ziół, które aż proszą się o odkrycie, zebranie i przygotowanie w domu. Bądź ostrożny podczas wybierania roślin, które mogą być mylone z ich niebezpiecznymi odpowiednikami. Lepiej zostawić je tam, gdzie są, jeśli nie jesteś pewien, że są jadalne. Z dziećmi w bezpiecznym miejscu, możesz to zrobić, korzystając z naturalnych smakołyków.